Fantastický úspech singlistov v C1, obsadili všetky tri stupne víťazov

02.08.2014 Celý región

Seu d'Urgell 2. augusta (TASR) - Slovenským singlistom sa podaril vo 4. kole Svetového pohára v španielskom Seu d'Urgell husársky kúsok. Všetci traja prenikli na supeň víťazov a ako jediní zajazdili časy pod 100 sekúnd, s víťazným Alexandrom Slafkovským, druhým Matejom Beňušom a tretím Michalom Martikánom.

Michal Martikán zajazdil finálovú jazdu medzi 23 bránkami výborne, s časom pod 100 sekúnd a nasadil vysokú latku pre ďalších súperov, ktorí štartovali za ním. Nakoniec sa vykryštalizovala situácia pre Slovákov mimoriadne priaznivo. Beňuš vrchnú časť trate zvládol perfektne, spodnú podobne a vytlačil Martikána z prvej priečky. A to bol ešte na štarte Alexander Slafkovský, ktorý desaťčlenné štartovné pole uzatváral. Slafkovský bol na prvom medzičase od Beňuša rýchlejší o 0,41 s, na druhom o 0,52 a po bravúrnom závere skompletizoval husársky kúsok Slovákov s tromi na medailovom stupni.

Už v semifinále Slováci s čistými jazdami koncertovali, prvý skončil Slafkovský (101,91) pred Beňušom (102,27), 5-ty Martikán (103,71) a všetci sa výrazne vo finále zlepšili.

Spanilé jazdy Slovákov v perejách rieky Segre olympijského parku neboli jednoduchou záležitosťou, aj keď sa zdalo, že všetky tri medailové umiestenia sa zrodili ľahúčko, akoby prirodzene. "Boli to náročné preteky, v semifinále nikto nezajazdil pod 101 sekúnd, až vo finále sme čas rapídne stlačili," radoval sa Alexander Slafkovský. "Najskôr sa to podarilo Mišovi, potom som počul na štarte o výslednom čase Mateja a zostávalo na mne, aby som v trende zlepšovania pokračoval. Aj preto som si hovoril, že musím ukázať super jazdu. Keď som počul kričať komentátora za poslednou bránkou, tak som si povedal, že by to mohlo vyjsť a keď som sa pozrel v cieli na čas, tak som neveril vlastným očiam."

V porovnávaní medzičasov bol Alexander Slafkovský v prvej polovici trate o niečo rýchlejší ako Matej Beňuš, v druhej polovici zo seba vyžmýkal podobné plusové rozdiely. "Aj som cítil, že idem dobre, snažil som sa len udržať rytmus s ideálnou stopou a podarilo sa," komentoval svoj výkon.

Niekto by si pomyslel, že Alexander Slafkovský poľuje v tejto sezóne na šieste miesta, v troch kolách SP bol vždy na tom rovnako, vo finále trikrát šiesty a až teraz vybojoval inú priečku, a hneď prvú. "Rozmýšľal som nad tým, byť štvrtý raz za sebou šiesty by bolo tiež pozoruhodné. Ale povedal som si vzápätí aj inak, čo tak po troch šiestych začať sériu troch prvých. Začal som teda na tom pracovať," zasmial sa úradujúci majster Európy tohto roku z Viedne.

Alexander Slafkovský zalovil aj v pamäti a hľadal, kedy sa takýto husársky kúsok s tromi Slovákmi na stupňoch v histórii Svetového pohára zrodil. "Nikdy, len na majstrovstvách Európy v Čunove pred štyrmi rokmi, len poradie bolo iné, s Martikánom, Beňušom, tretí som skončil ja."

Alexander Slafkovský zatiaľ nemal na Seu d'Urgell víťazné spomienky, na ME'2011 bol strieborný, v pretekoch SP'04 tretí a až teraz sa vyšvihol na absolútny piedestál. Pre slovenský vodný slalom vybojoval 92. historické víťazstvo v SP, pre seba už štvrtý triumf v SP, 15-krát sa ocitol v SP na stupňoch (4-5-6).

Vo finále kajakárov upútal nielen nepatrný rozdiel 0,06 sekundy medzi víťazným Španielom Hernanzom a Francúzom Neveuom, ale aj fakt, že ani jeden finalista neťukol jednu z bránok, jedine Nemec Schubert a Čech Přindiš ju vynechali.

Finálové výsledky

C1m: 1. Alexander Slafkovský 98,06 (0), 2. Matej Beňuš 98,48 (0), 3. Michal Martikán 99,16 (0), ...v semifinále 28. Karol Rozmuš (všetci SR) 111,48 (2)

C1ž: 1. Jessica Foxová (Austr.) 111,26 (0), 2. Nuria Vilarrublová (Špan.) 119,09, 3. Rosalyn Lawrenceová (Austr.) 123,39 (2)

K1m: 1. Samuel Hernanz (Špan.) 92,18 (0), 2. Boris Neveu 02,24, 3. Sebastien Combot (obaja Fr.) 92,65, ...v semifinále 20. Ján Šajbidor 96,72 (0), 28. Martin Halčin 98,93 (2), 33. Matúš Hujsa (všetci SR) 103,76 (2)
 

Vyberte región